zondag 29 november 2015

Onze fantastische, onlogische Nederlandse taal

Nederlands leren is niet zo makkelijk als we denken.
Het is zelfs zo dat Engelstalige die al jaren in Vlaanderen wonen nog steeds geen fatsoenlijk Nederlands kunnen praten.

Adriaan D'Haens, een taal -en letterkundige uit de Universiteit van Gent had dit kort besproken in zijn thesis 'Germaanse talen'(2008), Volgens hem zou dit te maken hebben met de woordvolgorde van hun moedertaal.
Om deze veronderstelling te onderzoeken, legde hij een verzameling aan Nederlandse en Engelse teksten, geschreven door een Nederlandstalige en Engelstalige die respectievelijk Nederlands en Engels als vreemde taal leerden. De vergelijking tussen de twee teksten leverde interessante resultaten op. De Engelstalige had inderdaad, zoals verwacht fouten gemaakt tegen de Nederlandse woordvolgorde. De Nederlandse maakte daarentegen geen fouten aan de woordvolgorde.
Zijn conclusie was dus dat: Wie een moedertaal heeft met een 'moeilijke' woordvolgorde kan dus blijkbaar zonder problemen overschakelen op een makkelijkere variant, maar vice versa levert dat aanzienlijke moeilijkheden op.


Wat gebeurt er in de hersenen als we taal leren?

Als mensen taal leren, vindt er zich allerlei ingewikkelde processen in hun hersenen plaats.
Een bekend Amerikaanse taalkundige, Noam Chomsky, fantaseerde in het midden van de 19de eeuw over een theorie die de werking van deze processen verklaarde. Hij ging er vanuit dat er een soort van taalverwervingsmodule of universele grammatica in de hersenen aanwezig was, dit maakte het bij wijze van spreken makkelijk voor mensen om taal te verwerken.

Nederlands is moeilijker dan chinees?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten